ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ-ΤΜΗΜΑ-1

Μονάδα πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών

Η Μονάδα

Η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών λειτουργεί στην Αιματολογική / Ογκολογική Μονάδα της Θεραπευτικής Κλινικής περισσότερο από 20 χρόνια και έχει να επιδείξει ιδιαίτερο και πρωτοποριακό κλινικό και ερευνητικό έργο.

Διευθυντής της Μονάδας, είναι ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος Α. Δημόπουλος. Το ανθρώπινο δυναμικό της μονάδας αποτελείται από γιατρούς μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ, γιατρούς πανεπιστημιακούς υποτρόφους, ειδικευόμενους γιατρούς και γιατρούς επιστημονικούς συνεργάτες, νοσηλεύτριες, νοσηλευτές των κλινικών μελετών και   προσωπικό υπεύθυνο για τη γραμματειακή και οργανωτική υποστήριξη της μονάδας και των κλινικών μελετών.

Η επικέντρωση της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών αφορά στην διάγνωση, παρακολούθηση και  αντιμετώπιση αρρώστων με πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες   όπως πολλαπλούν μυέλωμα, πρωτοπαθή (AL) αμυλοείδωση , Μακροσφαιριναιμία του Waldenström και άλλες σπανιότερες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες όπως νόσοι εξ εναποθέσεων μονοκλωνικών ανοσοσφαιρινών, σ. POEMS, σ. Schnitzler κ.α.

Καθημερινά προσέρχονται στη μονάδα τόσο για τη χορήγηση θεραπείας όσο και την παρακολούθηση και εκτίμηση στα εξωτερικά της ιατρεία περίπου 80 με 100 άρρωστοι με πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες.

Κάθε χρόνο η μονάδα αντιμετωπίζει περίπου 120-160 νέους αρρώστους με πολλαπλούν μυέλωμα, ~ 40-50 νεοδιαγνωσμένους με πρωτοπαθή συστηματική (AL) αμυλοείδωση, περίπου 15-20 νεοδιαγνωσμένους ασθενείς με Μακροσφαιριναιμία του Waldenström και εκατοντάδες άλλους με ασυμπτωματικές μονοκλωνικές γαμμαπάθειες (μονοκλωνική γαμμαπαθεια αδιευκρίνιστης σημασίας ή MGUS, ασυμπτωματικό (έρπον) πολλαπλούν μυέλωμα ή ασυμπτωματική Μακροσφαιριναιμία Waldenström).

Κάθε χρόνο η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών δέχεται περίπου 20,000 επισκέψεις που αφορούν στην διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση αρρώστων με πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες,  σε διάφορες φάσεις της νόσου, ενώ πραγματοποιεί περίπου 40-60 αυτόλογες μεταμοσχεύσεις σε αρρώστους με μυέλωμα και σε αρρώστους με λεμφώματα.

Ακολουθώντας τα υψηλότερα και αυστηρότερα διεθνή πρότυπα η Ογκολογική / Αιματολογική Μονάδα και η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών φέρει πιστοποίηση ποιότητας ISO 9001 από το 2012  που αφορά στην παροχή θεραπείας στην διεξαγωγή και στον σχεδιασμό κλινικών μελετών.

Ερευνητικό έργο

Η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών έχει ιδιαίτερα πλούσιο ερευνητικό έργο και τα τελευταία 20 χρόνια έχει >1100 δημοσιεύσεις [link] σε διεθνή ιατρικά περιοδικά που αφορούν στο πολλαπλούν μυέλωμα, στη Μακροσφαιριναιμία του Waldenström, στην πρωτοπαθή συστηματική (AL) αμυλοείδωση αλλά και σε άλλες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες.  Επιπλέον ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι πολλές δεκάδες εργασίες έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά ιδιαίτερου κύρους όπως είναι το New England Journal of Medicine, το Lancet Oncology, Journal of Clinical Oncology και το Blood και οι γιατροί της συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις Διεθνείς (Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές) κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν στη διάγνωση, την θεραπεία και στην αντιμετώπιση των επιπλοκών των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών.

Η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών έχει ιδιαίτερη επικέντρωση, πέρα από την βασική και την μεταφραστική έρευνα, και στην κλινική έρευνα, και την διεξαγωγή κλινικών μελετών.

Οι κλινικές μελέτες παρέχουν νεότερες και πρωτοποριακές θεραπείες σε αρρώστους με πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες, παρέχουν νέες θεραπείες σε αρρώστους που έχουν περιορισμένες επιλογές καθώς μπορεί να έχουν εξαντλήσει τις καθιερωμένες θεραπείες, παρέχουν την δυνατότητα νέων συνδυασμών με πιθανότατα αυξημένη αποτελεσματικότητα, παρέχουν δωρεάν υψηλού κόστους φάρμακα και εργαστηριακές/ απεικονιστικές εξετάσεις στους αρρώστους και εξασφαλίζουν το υψηλότερο επίπεδο όσον αφορά την θεραπευτική προσέγγιση και παρακολούθηση.

Τα αποτελέσματα αυτών των κλινικών μελετών έχουν οδηγήσει στην καθιέρωση νέων θεραπειών στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες οι οποίες έχουν αλλάξει δραματικά τον τρόπο αντιμετώπισης των νοσημάτων αυτών αλλά επίσης έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά την έκβαση και την πρόγνωση των αρρώστων οι οποίοι αντιμετωπίζονται σήμερα με αυτές.

Επικοινωνία με την Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών

213 216 2540 (Γραμματεία)
213 216 2541 (Γραφείο 1)
213 216 254- (Γραφείο Ιατρών 3)
213 216 254- (Γραφείο Ιατρών 4)
213 216 254- (Γραφείο Ιατρών 5)
213 216 2549 (Γραφείο Ιατρών 7)

Γιατροί της Μονάδας

Ευάγγελος ΤέρποςΚαθηγητής ΕΚΠΑ Αιματολογίας
Ευστάθιος ΚαστρίτηςΚαθηγητής ΕΚΠΑ Θεραπευτικής – Παθολογίας -Ογκολογίας
Μαρία ΓαβριατοπούλουΑν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Θεραπευτικής -Ογκολογίας
Ευάγγελος Ελευθεράκης-ΠαπαϊακώβουΕπιμ. Β’ ΕΣΥ Παθολόγος-Ογκολόγος
Μαγδαληνή ΜήγκουΕπιμ. Β’ ΕΣΥ Παθολόγος-Ογκολόγος
Νικόλαος ΚανέλλιαςΑιματολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος
Δέσποινα ΦωτίουΕιδικευόμενη
Ιωάννης Ντάνασης -ΣταθόπουλοςΕιδικευόμενος
Φωτεινή ΘεοδωρακάκουΕιδικευόμενη
Παναγιώτης ΜαλανδράκηςΕιδικευόμενος
Βασιλική ΣπηλιοπούλουΕιδικευόμενη
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ-ΤΜΗΜΑ-1
Το Ογκολογικό Τμήμα