ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ-ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ-ΜΟΝΑΔΑ-3

Μονάδα αυτόλογης μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων

Η Μονάδα

Η μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (ΑΜΑΑΚ) αποτελεί μια θεραπεία για την αντιμετώπιση δυσίατων και ανίατων αιματολογικών κακοηθειών και ορισμένων συμπαγών νεοπλασμάτων. Στη Μονάδα Αυτόλογης Μεταμόσχευσης Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων της Θεραπευτική Κλινικής πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση 50 -60 αυτόλογες μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (ΑΜΑΑΚ) σε ενήλικες, κυρίως ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα , λεμφώματα και όγκους από γεννητικά κύτταρα. Η μονάδα δέχεται ασθενείς για ΑΜΑΑΚ από όλη τη χώρα.

Η έναρξη του προγράμματος των ΑΜΑΑΚ έγινε το 1995 και μέχρι τον Μάρτιο το 2022 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά πάνω από 750 μεταμοσχεύσεις ΑΑΚ.

Η μονάδα ΑΜΑΑΚ λειτουργεί στον 3ο όροφο του κεντρικού κτηρίου του ΓΝΑ Αλεξάνδρα και διαθέτει 8 κλίνες.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ασθενούς που υποβάλλεται σε μεταμόσχευση, η υποστηρικτική του φροντίδα και η πολύ καλή σωματική υγιεινή αποτελούν βασικούς παράγοντες για την έκβαση της διαδικασίας, ενώ οι ασθενείς βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση εξειδικευμένου προσωπικού.

Η μονάδα διαθέτει τμήμα αιμαφαίρεσης όπου υπάρχει η δυνατότητα συλλογής αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (αιματικών μοσχευμάτων). Διαθέτει επίσης πλήρως ανεπτυγμένο εργαστήριο που λειτουργεί στον 5ο όροφο του κεντρικού κτηρίου του ΓΝΑ Αλεξάνδρα όπου γίνεται επεξεργασία, κατάψυξη και κρυοσυντήρηση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Η μονάδα πραγματοποιεί σημαντικό ερευνητικό έργο με δημοσίευση πολυάριθμων εργασιών σε ξενόγλωσσα περιοδικά, σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, με παράλληλη καταγραφή και επεξεργασία δεδομένων από την συλλογή και επεξεργασία των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, την νοσηλεία των ασθενών που υποβάλλονται σε αυτόλογη μεταμόσχευση και την περαιτέρω παρακολούθηση των ασθενών αυτών σε εξωνοσοκομειακή βάση.

Επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας είναι ο Καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος.

Το δυναμικό της ομάδας (γιατροί) απαρτίζουν οι:

  • Ευάγγελος Ελευθεράκης-Παπαϊακώβου Επιμ. Β’ ΕΣΥ Παθολόγος-Ογκολόγος
  • Ευστάθιος Καστρίτης Καθηγητής ΕΚΠΑ Θεραπευτικής – Παθολογίας -Ογκολογίας
  • Μαρία Γαβριατοπούλου Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Θεραπευτικής -Ογκολογία
  • Νικόλαος Κανέλλιας Αιματολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος
  • Μαγδαληνή Μήγκου Παθολόγος-Ογκολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ-ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ-ΜΟΝΑΔΑ-4
Η Ογκολογική Αιματολογική Μονάδα