gna-alexandra-home-old

Ιστορία της κλινικής

Σύνοψη της ιστορίας της Θεραπευτικής Κλινικής

1935-1954

1935: Ίδρυση της Θεραπευτικής Κλινικής στο παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο. Οργάνωση ενός από τα πρώτα εργαστήρια ορμονολογικών εξετάσεων και εισαγωγή ίσως του πρώτου ηλεκτροκαρδιογράφου

1953: Ένταξη μέρους του προσωπικού παθολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού

1954: Ένταξη μέρους του προσωπικού της πρώτης Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρώτη έκδοση της δίτομης «Θεραπευτικής εσωτερικών νόσων» από τον πρώτο Διευθυντή της Κλινικής Καθηγητή Μελέτιο Γεωργόπουλο.

Meletios-Georgopoulos
Ο καθηγητής Μελέτιος Γεωργόπουλος

Οι διευθυντές της Θεραπευτικής Κλινικής

παλιοί διευθυντές θεραπευτικής κλινικής

1955-1974

1955: Μετεγκατάσταση της Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» με δύναμη 178 κλινών

Οργάνωση εργαστηρίων ραδιοϊσοτόπων, βιοχημικού, μικροβιολογικού, καρδιολογικού κ.λπ.

1957: Διενέργεια του πρώτου διεθνώς καθετηριασμού στεφανιαίων αρτηριών σε ασθενή.

1958: Εισαγωγή του πρώτου ηλεκτρικού απινιδιστή.

1959: Διενέργεια της πρώτης διεθνώς λεμφαδενογραφίας.

1962: Πρώτη στην Ελλάδα εγχειρητική τοποθέτηση ηλεκτρικού βηματοδότη σε ασθενή.

1970: Ίδρυση και εγκατάσταση στην Κλινική της πρώτης στην Ελλάδα μονάδας εντατικής νοσηλείας για παθολογικά νοσήματα.

1971: Η πρώτη κατασκευή καρδιακών βαλβίδων επί καθετήρα.

Ολοκλήρωση πρωτότυπης μελέτης της ενδημικής βρογχοκήλης σε 110 χωριά της ελληνικής επικράτειας, η οποία έδειξε την σημασία της κληρονομικής προδιαθέσεως στην εμφάνιση βρογχοκήλης καθώς και ότι η περίσσεια ιωδίου μπορεί να διεγείρει την θυρεοειδική αυτοανοσία.

alexandra history 1
Μαιευτήριο "Αλεξάνδρα" 1954

1975-1994

1975: Θέσπιση της ετήσιας ημερίδας των Θεραπευτικών εξελίξεων.

1978: Έναρξη μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης των προδιαθεσικών παραγόντων της στεφανιαίας νόσου επί τυχαίου δείγματος 5.500 ατόμων της περιοχής Αθηνών.

1981: Με πρωτοβουλία της Κλινικής συντάχθηκε και τυπώθηκε από το Υπουργείο Υγείας το πρώτο περιοριστικό συνταγολόγιο, για τον εξορθολογισμό της χρήσεως των φαρμάκων.

1985: Μονάδα τεχνητού νεφρού. Ερευνητικά οι πρώτες συνεδρίες αιμοδιήθησης για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου.

1989

Ίδρυση και εγκατάσταση στην Κλινική της πρώτης στην Ελλάδα μονάδας αντιμετώπισης των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επέκταση της Κλινικής με προσθήκη νέου κτηρίου, στο οποίο εγκαταστάθηκε το ενδοκρινολογικό, το διαβητολογικό και το καρδιολογικό αιμοδυναμικό εργαστήριο

Μετεγκατάσταση και επέκταση της μεγαλύτερης τότε στον Ελληνικό χώρο μονάδας εντατικής νοσηλείας.

Εγκατάσταση στείρου θαλάμου για τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.

Πρώτες προσπάθειες διαδερμικών επεμβάσεων διάνοιξης της στενωμένης αορτικής βαλβίδας.

Η μη χειρουργική σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας που άρχισε το 1989 και του ωτίου του αριστερού κόλπου συνεχίζεται με διεθνώς πρωτότυπες συσκευές.

Επισήμανση του ρόλου των παραμέτρων των 24ώρων ενδαγγειακών και εξωαγγειακών εγγραφών της αρτηριακής πίεσης και της μεταβλητότητάς τους.

Διεθνής συμμετοχή του διευθύνοντα της Κλινικής στην διαμόρφωση προγραμμάτων αυτόματης ανάγνωσης του ηλεκτροκαρδιογραφήματος από τους κοινούς ηλεκτροκαρδιογράφους.

Πρώτη χρησιμοποίηση της ενδοαορτικής αντλίας υποβοηθήσεως στο καρδιογενές shock.

Η επιλογή και η προ- και μετεγχειρητική παρακολούθηση του πρώτου ασθενούς, που υπεβλήθη στην Ελλάδα σε μεταμόσχευση καρδιάς και στη συνέχεια σειράς άλλων ασθενών, έγινε από τη Θεραπευτική Κλινική.

B2a-ΜΕΘ-ΔΩΜΑΤΙΟ-11-no1
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

1995-σήμερα

1995: Εγκατάσταση μεγάλης μονάδας νοσηλείας και έρευνας ογκολογικών αρρώστων.

2007: Μετασκευή μίας πτέρυγας της Κλινικής κατά το ήμισυ σε μονάδα αυξημένης φροντίδας και κατά το άλλο ήμισυ σε μονάδα συνεχούς επιτήρησης των νοσηλευομένων.

2012: Η ογκολογική μονάδα της Θεραπευτικής Κλινικής λαμβάνει πιστοποίηση ποιότητας ISO 9001. 2011-2016: Κλινικές μελέτες: Έχουν συνολικά ενταχθεί 754 ασθενείς και είναι υπό θεραπεία ή υπό ενεργό παρακολούθηση 338 ασθενείς.

Μελέτες σχετικά με τη θεραπεία πολλαπλού μυελώματος που δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα διεθνή περιοδικά με πρώτο συγγραφέα τον νυν Διευθυντή της Θεραπευτικής Κλινικής αποτέλεσαν την βάση για την έγκριση στις ΗΠΑ, από τον FDA, φαρμακευτικών ουσιών στην αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων (ενδεικτικά αναφέρονται η λεναλιδομίδη (2006), η πομαλιδομίδη (2012) και η ελοτουζουμάβη (2015) για χρήση στο υποτροπιάζον/ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα).

ΜΑΦ-6
Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) – Μονάδα Συνεχούς Επιτήρησης (ΜΣΕ)

Η Θεραπευτική έχει τη μεγαλύτερη προσφορά στις διεθνείς δημοσιεύσεις και στον αριθμό των βιβλιογραφικών αναφορών στην Ιατρική του ΕΚΠΑ. Συνολικός αριθμός διεθνών δημοσιεύσεων: 2,128. Συνολικός αριθμός διεθνών αναφορών: 66,969.

Το αιμοδυναμικό εργαστήριο είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση του προγράμματος “stent for life” που αφορά την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου πανελλαδικά.

Πρώτα σεμινάρια για την εκπαίδευση των εκπαιδευτών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ιατρικής Εκπαίδευσης.

Ογκολογική μονάδα: Κέντρο αναφοράς πανελληνίως για το πολλαπλούν μυέλωμα και τη συστηματική AL αμυλοείδωση.

Ενδοκρινολογική μονάδα: Κέντρο αναφοράς σακχαρώδη διαβήτη της κυήσεως και καρκίνου του θυρεοειδούς.

Ιατρείο Υπέρτασης: Αναγνωρίστηκε ως Κέντρο Αριστείας για τη διάγνωση και θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ-ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ-ΜΟΝΑΔΑ-4
Ογκολογική Αιματολογική Μονάδα

Πρόσφατα Νέα

πολλαπλούν μυέλωμα ευαισθητοποίηση (1)

05 Μαρτίου 2024 | Ροή ειδήσεων, Για ασθενείς

Ο Μάρτιος είναι μήνας παγκοσμίως αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για το Πολλαπλούν Μυέλωμα.

Ο μήνας Μάρτιος είναι παγκοσμίως αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για το Πολλαπλούν Μυέλωμα (March Myeloma Action Month). H Mονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλινικής και μεταφραστικής έρευνας στο μυέλωμα. Στα 30 χρόνια λειτουργίας της, το προσωπικό της Μονάδας έχει δημοσιεύσει >2500 σχετικές ερευνητικές εργασίες, έχει αναπτύξει εξειδικευμένη μονάδα κλινικών μελετών που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και συμμετέχει στις εγκριτικές διαδικασίες όλων των νεώτερων θεραπειών. Η Μονάδα κατατάσσεται πέμπτη στη διεθνή κατάταξη των σημαντικότερων Κέντρων παγκοσμίως στον τομέα του Μυελώματος.

Διαβάστε περισσότερα >>