τέρπος ευάγγελος αμιατολόγος ογκολόγος

Τα μέλη της Κλινικής

Τέρπος Ευάγγελος

Ιατρός Θεραπευτικής Κλινής, Ιατρός Μέλος ΔΕΠ

τέρπος ευάγγελος αμιατολόγος ογκολόγος
Βαθμίδα Καθηγητής
Ειδικότητα Αιματολόγος - Ογκολόγος
Ιατρείο Ογκολογική αιματολογική μονάδα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ευάγγελος Τέρπος είναι Καθηγητής Αιματολογίας στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Υπεύθυνος της Μονάδας Αυτόλογης Μεταμόσχευσης Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων της ίδιας Κλινικής στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα».
Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η βιολογία των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών και ιδιαίτερα η βιολογία της οστικής νόσου στο πολλαπλό μυέλωμα (ΠΜ). Ο κ. Τέρπος ασχολείται επίσης με τον ρόλο της σύγχρονης απεικόνισης στο ΠΜ, της αγγειογένεσης στα πλασματοκυτταρικά νεοπλάσματα και της νεφρικής δυσλειτουργίας στο ΠΜ. Τέλος, μελετά τον οστικό μεταβολισμό και σε άλλα νοσήματα της αιματολογίας, όπως τα μεσογειακά σύνδρομα, η αιμορροφιλία και η ιστιοκυττάρωση. Στον τομέα της κλινικής έρευνας, συμμετέχει σε σημαντικές κλινικές δοκιμές με νέους παράγοντες για το ΠΜ, ενώ μελετά και το ρόλο της ελάχιστης υπολειμματικής νόσου στο ΠΜ. Το ερευνητικό του έργο έχει αποδώσει πάνω από 600 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, με περισσότερες από 28.000 βιβλιογραφικές αναφορές και h-index 78 στο Web of Knowledge/ISI (>42.000 αναφορές και h-index 98 στο Google Scholar).

Ο κ. Τέρπος προεδρεύει από κοινού στην Ομάδα Μελέτης της Οστικής Νόσου του International Myeloma Working Group και στην Ομάδα Παραγωγής Κατευθυντήριων Οδηγιών του European Myeloma Network. Eίναι αντιπρόεδρος του Τμήματος Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (Πρόεδρος του ίδιου τμήματος 2019-2021) και Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου από το 2018.

Ο κ. Τέρπος έχει δώσει διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια όπως αυτά των ASH (American Society of Hematology), ASCO (Americal Society of Clinical Oncology), EHA (European Hematology Association) και σε International Myeloma Workshops. Είναι Βοηθός Εκδότης στο επίσημο περιοδικό της EHA, HemaSphere, και μέλος της συντακτικής ομάδας των Blood Cancer Journal, American Journal of Hematology και Haematologica.