αθανασόπουλος-σταύρος-παθολόγος

Τα μέλη της Κλινικής

Αθανασόπουλος Σταύρος

Ιατρός Θεραπευτικής Κλινής

αθανασόπουλος-σταύρος-παθολόγος
Βαθμίδα Επιμελητής Β’
Ειδικότητα Παθολόγος
Πτέρυγα Πτέρυγες νοσηλείας ασθενών 4ου ορόφου

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Αθανασόπουλος Σταύρος, MD, MRes. Επιμελητής Β’ ΕΣΥ.

Παθολόγος με ειδικό ενδιαφέρον στο Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμό, και μεταπτυχιακές σπουδές στην μεταφραστική έρευνα. Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (2008), και ακολούθως απέκτησα το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών MRes in Clinical Research – Translational Medicine από το Imperial College London (2013).

Η έρευνα μου αφορούσε μια open-label, dose-escalation κλινική μελέτη φάσης ΙΙa για την επιγενετική και νευρολογική δράση ψηλών δόσεων νικοτιναμίδης σε ασθενείς με Ataxia Friedriech’s (Lancet, 2014).

Συνέχισα στο ίδιο πανεπιστήμιο ως ακαδημαϊκός υπότροφος μελετώντας ψηφιακούς βιοδείκτες από wearables αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, όπου και διαπιστώθηκε η ικανότητα τους να προβλέπουν τα επίπεδα γονιδίου αλλά και τη πρόοδο της νόσου (preprint, 2021).

Εκπαιδεύτηκα στην ειδικότητα της παθολογίας στη Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ, οπότε και άρχισε η κλινική μου ενασχόληση στο διαβητολογικό ιατρείο της κλινικής. Συμμετείχα σε μια διεθνή μελέτη παρατήρησης σχετικά με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την επίπτωση της καρδιαγγειακής νόσου.

Παράλληλα σχεδίασα και εκτέλεσα μια μελέτη παρατήρησης της δράσης των νεότερων αντιδιαβητικών θεραπειών στην λιπώδη διήθηση ήπατος (δεδομένα υπό ανάλυση). Από το 2019, συνέχισα στη κλινική ως ειδικός παθολόγος και κατά τη περίοδο της πανδημίας αξιοποίησα τις νέες τεχνολογίες καταγραφής σακχάρου στην αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας σε πτέρυγες COVID-19, ενώ ασχολήθηκα ερευνητικά με την αμφίδρομη σχέση διαβήτη και COVID-19 (Frontiers in Endocrinology, 2022).