Αιματολογικό τμήμα

Υπεύθυνος

Χ. Ι. Ματσούκα (Συντ. Διευθύντρια)

Ιατροί

Δ. Μπαρμπαρούση (Διευθύντρια ΕΣΥ)
Β. Γκαλέα (Επιμ. Α΄ ΕΣΥ)

Κλινικό έργο

Το αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», παρότι θεωρητικά ανήκει στον εργαστηριακό τομέα, στην πράξη καλύπτει κατά το μεγαλύτερο μέρος και το φάσμα κλινικής αιματολογίας στο νοσοκομείου. Το Αιματολογικό Εργαστήριο αποτελεί το γενικό αιματολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου, που διενεργεί όλο τον αιματολογικό έλεγχο ρουτίνας (γενική αίματος, ΤΚΕ, φερριτίνη, Β12, φυλλικό οξύ, PT, aPTT, Fibrinogen, D-Dimers).
Επιπροσθέτως, το αιματολογικό εργαστήριο διενεργεί ειδικότερες εξετάσεις στο πλαίσιο της διερεύνησης αιματολογικών διαταραχών (διερεύνηση αναιμίας, διερεύνηση θρομβοφιλίας, αιμορραγικής διάθεσης, δοκιμασίες λειτουργικότητας αιμοπεταλίων, εκτέλεση, χρώση και γνωμάτευση μυελογραμμάτων).

Εξωτερικό ιατρείο

Το εξωτερικό αιματολογικό ιατρείο λειτουργεί Δευτέρα – Τετάρτη και Πέμπτη επί της οδού Λαμψάκου 6 στον 5ο όροφο. Τα περιστατικά που παρακολουθεί περιλαμβάνουν όλη τη γκάμα των αιματολογικών νοσημάτων καλοήθων και νεοπλασματικών. Ενδεικτικά αναφέρεται η παρακολούθηση ασθενών με Οξεία Μυελοβλαστική και Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία, Λεμφώματα Hodgkin και Non Hodgkin, Μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα, Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, Ανοσολογική Θρομβοπενία, Θρομβωτική Θρομβοπενική Πορφύρα, Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία, Θρομβοφιλία, Αιμορραγικές διαταραχές. Το Αιματολογικό Ιατρείο παρακολουθεί επίσης όλες τις παραπάνω νοσολογικές οντότητες στην κύηση και μάλιστα είναι το μοναδικό τμήμα στην Αττική και Ν. Ελλάδα με παρόμοια εξειδίκευση, με αποτέλεσμα να δέχεται περιστατικά από μεγάλο μέρος της χώρας. Ακόμα παρακολουθεί όλες τις αιματολογικές επιπλοκές στην κύηση (προεκλαμψία, θρομβοπενία, σύνδρομο HELLP, μαζική μαιευτική αιμορραγία, διερεύνηση επανειλημμένων αποβολών, θρομβοφιλία και κύηση).

Εκπαιδευτικό έργο

Επίσης το αιματολογικό τμήμα, σε συνεργασία με τη Θεραπευτική κλινική του Παν. Αθηνών, εκπαιδεύει ειδικευόμενους αιματολογίας (πλήρη ειδικότητα 4 χρόνια). Το αιματολογικό τμήμα δύναται να εκπαιδεύσει ακόμα βιοπαθολόγους για 3μήνες στο αιματολογικό εργαστήριο και ογκολόγους για 6 μήνες στην αιματολογία. Το αιματολογικό τμήμα συμμετέχει σε πλείστες λειτουργίες και εκπαιδευτικές διαδικασίες της Θεραπευτικής Κλινικής και της Γυναικολογικής – Μαιευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Οι γιατροί του συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εκπαίδευσης των φοιτητών 4ου, 5ου και 6ου έτους, στην παρουσίαση περιστατικών στο Αμφιθέατρο, στην επίσκεψη της Θεραπευτικής Κλινικής, σε μαθήματα στους ειδικευόμενους Παθολογίας.