ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ-ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ-ΜΟΝΑΔΑ-1

Μονάδα διάγνωσης και θεραπείας αμυλοειδώσεων

Η Μονάδα

Η Μονάδα Διάγνωσης και Θεραπείας Αμυλοειδώσεων της Θεραπευτικής Κλινικής (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή, Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”), αποτελεί το κέντρο αναφοράς για την διάγνωση και αντιμετώπιση της αμυλοείδωσης στην Ελλάδα.

Το τμήμα προσφέρει σύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση εντός δομημένων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και επίσης στο πλαίσιο προοπτικών κλινικών μελετών.

Η Μονάδα Διάγνωσης και Θεραπείας Αμυλοειδώσεων συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Κέντρα στην Ιταλία, το ΗΒ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μυελώματος (Εuropean Myeloma Network), της Διεθνούς Ομάδας για την Αμυλοείδωση (International Society of Amyloidosis – ISA) και συμμετέχει σε κλινικές μελέτες που προσφέρουν νέες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με αμυλοείδωση.

Στην μονάδα τμήμα έχουμε αναπτύξει στρατηγικές διάγνωσης και διαχείρισης για την αμυλοείδωση AL και την αμυλοείδωση ATTR. Οι διεθνείς συνεργασίες και οι δημοσιεύσεις στον τομέα έχουν καθιερώσει το κέντρο μας μεταξύ των μεγάλων κέντρων της Ευρώπης και των ΗΠΑ στο πεδίο της αμυλοείδωσης και των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών.

Επιπλέον το τμήμα μας αναπτύσσει συνεργασίες με κέντρα στην Ελλάδα που διαθέτουν πρωτοποριακή τεχνολογία στον τομέα της πρωτεωμικής ανάλυσης (ΙΙΒΕΑΑ, pMed.gr) που αποτελεί είναι ένα μεγάλο βήμα για την παροχή νέων διαγνωστικών εργαλείων για τους Έλληνες ασθενείς αλλά ανοίγει και νέους δρόμους για την έρευνα στον τομέα.

Η ομάδα μας περιλαμβάνει επιστήμονες με εξειδίκευση και αναγνωρισμένη συνεισφορά στον τομέα της αμυλοείδωσης και της πρωτεωμικής στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως αντικατοπτρίζεται απεικονίζεται από την ερευνητική τους δραστηριότητα, τις διεθνείς δημοσιεύσεις και την επιτυχή διεξαγωγή πολλών κλινικών ερευνητικών έργων και βασικής έρευνας.

Το Τμήμα μας προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες που αφορούν:

  1. Στην κλινική και διαγνωστική εκτίμηση από έμπειρους και εξειδικευμένους γιατρούς (Αιματολόγοι, Ογκολόγοι-Παθολόγοι, Καρδιολόγοι, Παθολόγοι, Νεφρολόγοι)
  2. Λήψη βιοπτικού υλικού
  3. Διάγνωση του βιοπτικού υλικού
  4. Διαγνωστικός έλεγχος με βιοχημικές και ανοσολογικές εξετάσεις
  5. Ειδική απεικόνιση (καρδιά , αγγεία) στο τμήμα υπερήχων και στο τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου
  6. Γενετικός έλεγχος
  7. Ειδική θεραπεία, αναλόγως του τύπου της αμυλοείδωσης.

Η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει επίσης νέους ερευνητές με εξειδίκευση στον τομέα της βιολογίας, της πρωτεωμικής και της ιατρικής απεικόνισης.

Υπεύθυνος της μονάδας είναι ο Καθηγητής Ε. Καστρίτης.

Μέλη της πολύ-επιστημονικής ομάδας είναι: 

Καθηγητής Ευστάθιος ΚαστρίτηςΠαθολόγος Ογκολόγος
Αν. Καθηγήτρια Μαρία ΓαβριατοπούλουΠαθολόγος Ογκολόγος
Καθηγητής Ευάγγελος ΤέρποςΑιματολόγος
Αν. Καθηγητής Κίμωνας ΣταματελόπουλοςΚαρδιολόγος
Επ. Καθηγητής Αλέξανδρος ΜπριασούληςΚαρδιολόγος
Νικόλαος ΚανέλλιαςΑιματολόγος
Μαρία ΡούσσουΠαθολόγος
Δέσποινα ΦωτίουΕιδ. Αιματολόγος
Φωτεινή ΘεοδωρακάκουΕιδ. Αιματολόγος
Επ. Β’ ΕΣΥ Ιωάννα ΔιαλούπηΠαθολόγος

Νοσηλευτές:

Ελένη ΤσιλιγκερίδουΝοσηλεύτρια
Αμαλία ΑνδρεάτουΝοσηλεύτρια
Ιωάννα ΧαριτάκηΝοσηλεύτρια
Νατάσσα ΣταύρηΝοσηλεύτρια

Study Coordinators/Data Managers: Γιώργος Σκορδάς

Quality Assurance & Compliance: Αικατερίνη Νιάρχου, Βιολόγος

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ-ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ-ΜΟΝΑΔΑ-1
Η Ογκολογική Αιματολογική Μονάδα